Titlerne på malerierne og teksten på plakaterne

Den norske digter Nordahl Grieg skrev digtet “Til ungdommen” som en reaktion på den voksende fascisme og nazisme i 1936. Melodien er skrevet af den danske komponist Otto Mortensen. Jeg husker vi sang den på Aalborg Katedralskole først i 70’erne til morgensang flere gange. Efter terrorangrebene i Oslo og på Utøya i 2011 fik den i Norge igen en særlig betydning. Jeg huskede sangen, mens jeg malede de tre malerier, og titlerne på malerierne fik tydelige referencer til digtet, sangen fra gymnasietiden fik med krigen i Ukraine en ny betydning for mig. Jeg har fremhævet de tre sætninger der indgår i titlerne i digtets vers 1 og vers 3. Du kan læse mere om Normal Grieg og hele digtet på højskolesangbogen.dk. Du finder den officielle engelske oversættelse på wikipedia.

1. Kringsatt av fiender,
gå inn i din tid!
Under en blodig storm –
vi dig til strid!
Kanske du spør i angst,
udekket, åpen:
hvad skal jeg kjempe med,
hvad er mitt våpen?

3. Stilt går granatenes
glidende bånd.
Stans deres drift mot død,
stans dem med ånd!
Krig er forakt for liv.
Fred er å skape
.
Kast dine krefter inn:
døden skal tape!

De to værker med henholdsvis det russiske flag og det ukrainske flag som baggrund hedder med et direkte citat fra digtet: “Krig er foragt for liv” og “Fred er at skabe”. Værket, hvor uhyret Putin forsøger at sønderrive Ukraine, dets byer og dets befolkning fra hinanden, har med titlen “Vi takker for brødet og græder for Ukraine Kringsat af fjender” også en reference til titlen på Maria Prymatjenkos værk “Jeg giver det ukrainske brød til alle mennesker i verden”. Prymantjenko tænkte måske på, at Ukraine brødføder en store del af verden befolkning – i fredstid. Men brødet blev for mig et symbol for, at Ukraine kamp og udfaldet af denne får stor betydning for vesten og verden.

På plakaterne står titlerne på værket, der er gengivet, samt hvilke af Maria Prymatjenkos været, der har givet inspiration til værket. De fire tekstfelter på plakaterne er Dansk (øverste til venstre), Ukrainsk (øverste til højre), Russisk (nederst til venstre) og engelsk (nederst til højre).

På plakaten “2. Krig” er, der angivet hvad datoen på de fem kors på maleriet henviser til:

  • 01.08.1914 (I.IIX.XIII) World War 1
  • 01.09.1939 WW2
  • 09.04.1940 Invasion of Denmark, WW2
  • 22.06.1941 Invasion of the Soviet Union, WW2
  • 24.02.2022 Russian invasion of Ukraine

Jeg har spurgte på den Ukrainske ambassade om det var i orden, at jeg brugt Prymatjenkos værker i mine malerier. Det fik jeg ja til -tak for det